Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Zásadotvorné vánoční pečení a zdravé mlsání

Chcete o Vánocích zdravěji mlsat a vyhnout se tradičnímu kyselinotvornému vánočnímu cukroví, které je plné cukru a ztužených tuků? Rádi bychom vám nabídli několik zdravých a kreativních receptů jejichž základem je bio jahelno-pohanková kaše MorgenStund’.

Tato snídaňová kaše obsahuje jáhly, pohanku, amarant, sušený ananas a jablko, dýňová a slunečnicová semínka a sladké mandle. Není instantní a je přírodním zdrojem hořčíku, zinku, biotinu, vitamínu B1 a dalších minerálních látek a stopových prvků. Díky tomu je i vánoční pečivo z této kaše zásadotvorné. Vyvážené hospodaření s kyselinami a zásadami v těle představuje základ pro trvalé zdraví, atraktivitu a výkonnost.

Obzvlášť pro děti v období růstu, pro jejich optimální vývoj, výkonnost a výdrž má zdravá strava zásadní význam. Proto je můžeme do pečení zapojit, děti velice rády pečou. Těší se, jak budou míchat přísady, hníst a dělat těsto, mezitím ochutnávat a dívat se, jak těsto v troubě roste, hnědne a začíná vonět. K tomu je ideální recept na MorgenStund kuličky! Hotové kuličky jsou hitem nejen o Vánocích, ale i na dětských narozeninových oslavách.

Kuličky z MorgenStund‘ 

125 g másla
200 g MorgenStund‘ (suchá směs)
130 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
80 g tekutého medu
1 vejce 
špetka soli

Máslo rozpustíme při nízké teplotě. MorgenStund a mandle dáme do mísy a opatrně smícháme s rozpuštěným máslem a necháme cca 10 min uležet. Vyšleháme med s vejci a přidáme sůl. Nyní přidáme vychladlou směs MorgenStund‘ a opatrně promícháme. Těsto necháme asi 1 hodinu vychladit v ledničce. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které 
dáváme na pečící papír. Toto množství vystačí cca na 40 kuliček.

Tip: podle chuti můžeme přidat skořici nebo vanilku

Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: 12–15 minut

Také sportovci a lidé žijící aktivně potřebují doplnit energii ze zdravých pokrmů. Proto je zásadotvorné pečení vhodné taky pro aktivní sportovce, kteří zásadotvornými látkami vykompenzují kyseliny vzniklé během sportovní námahy. S sebou na cesty se hodí například muffiny.

MorgenStundové muffiny

200 g MorgenStund (suchá směs)
375 ml vody
100 g tekutého medu
1 žloutek
1 bílek (ušlehaný do tuha)
50 g másla
50 g pomletých ořechů
130 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečení
80 g nastrouhané mrkve

Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Med, žloutek a máslo zpěníme a k tomu přidáme MorgenStund, ořechy a vodu a smícháme dohromady. Tuto směs dále smícháme s práškem do pečení a moukou. Nakonec přidáme sníh. Mufinové formy naplníme těstem. Množství vystačí cca na 20 mufinů.

Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: 40–50 minut

Z kaše MorgenStund můžeme připravit také slavnostní dezert pro hosty.

Dalšími recepty vhodnými na slavnostní vánoční stůl jsou:

Obdélníčky s MorgenStund

250 g MorgenStund‘ (suchá směs)
50g kešu
50 g kokosových vloček
80 g nasekaných vlašských ořechů  
40 g pufovaného amarantu 
80 g ovesných vloček
100 g másla
100 g tekutého medu
250ml vody

Máslo rozpustíme při nízké teplotě. Všechny přísady dáme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Nakonec přidáme med a vodu a vše dobře promícháme. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír, který je na plechu a dobře ho přitlačíme vidličkou (tloušťka cca 0,5 cm).  Tím vytlačíme vzduchové bubliny a kousky se po upečení nebudou lámat. Těsto uhladíme stěrkou.Těsto nakrájíme po upečení na obdélníčky. Dle chuti můžete obdélníčky ozdobit polevou.

Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: cca 25 minut

MorgenStund’ Makrony

125 g másla
150 g MorgenStund‘ (suchá směs)
130 g kokosových vloček
100 g tekutého medu
1 vejce
malá lžička prášku do pečení
1 špetka soli 

Máslo rozpustíme při nízké teplotě. MorgenStund a kokosové vločky dáme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem, opatrně promícháme a necháme 10 minut odstát. Med vyšleháme s vajíčkem. Do toho přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Nyní opatrně vmícháme zchladlou směs MorgenStund a kokosové vločky. Dvěma kávovými lžičkami dáváme na pečící papír, který je na plechu, malé hromádky. Toto množství vystačí cca na 40 makronů.

Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: 12–15 minut

Je to již neuvěřitelných 10 let, co nás ráno doprovází snídaňová kaše Morgenstund‘. Morgenstund‘ je snadno stravitelná, neobsahuje žádný přidaný cukr, lepek ani laktózu a poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti.

Morgenstund‘ uvaříme jako kaši nebo jednoduše přelijeme horkou vodou, promícháme, necháme odstát a poté už jen dochutíme přidáním různých druhů ovoce, ořechů, semen, sušeného ovoce, skořice, mandlového nebo rýžového mléka nebo lněného či konopného oleje. Více informací a receptů naleznete zde. 



Čtěte na Medicínu:

Pečené brambory se špenátem, rukolou, medvědím česnekem a karamelizovanou cibulkou

Cukrovka a její formy

Víte jak správně skladovat pečivo?

Tyčinky nemusí být plné cukru a „éček“