Zásadotvorné vánoční pečení a zdravé mlsání
Chcete o Vánocích zdravěji mlsat a vyhnout se tradičnímu kyselinotvornému vánočnímu cukroví, které je plné cukru a ztužených tuků? Rádi bychom vám nabídli několik zdravých a kreativních receptů jejichž základem je bio jahelno-pohanková kaše MorgenStund’.
Tato snídaňová kaše obsahuje jáhly, pohanku, amarant, sušený ananas a jablko, dýňová a slunečnicová semínka a sladké mandle. Není instantní a je přírodním zdrojem hořčíku, zinku, biotinu, vitamínu B1 a dalších minerálních látek a stopových prvků. Díky tomu je i vánoční pečivo z této kaše zásadotvorné. Vyvážené hospodaření s kyselinami a zásadami v těle představuje základ pro trvalé zdraví, atraktivitu a výkonnost.
Obzvlášť pro děti v období růstu, pro jejich optimální vývoj, výkonnost a výdrž má zdravá strava zásadní význam. Proto je můžeme do pečení zapojit, děti velice rády pečou. Těší se, jak budou míchat přísady, hníst a dělat těsto, mezitím ochutnávat a dívat se, jak těsto v troubě roste, hnědne a začíná vonět. K tomu je ideální recept na MorgenStund kuličky! Hotové kuličky jsou hitem nejen o Vánocích, ale i na dětských narozeninových oslavách.
Kuličky z MorgenStund‘
125 g másla
200 g MorgenStund‘ (suchá směs)
130 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
80 g tekutého medu
1 vejce
špetka soli
Máslo rozpustíme při nízké teplotě. MorgenStund a mandle dáme do mísy a opatrně smícháme s rozpuštěným máslem a necháme cca 10 min uležet. Vyšleháme med s vejci a přidáme sůl. Nyní přidáme vychladlou směs MorgenStund‘ a opatrně promícháme. Těsto necháme asi 1 hodinu vychladit v ledničce. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které
dáváme na pečící papír. Toto množství vystačí cca na 40 kuliček.
Tip: podle chuti můžeme přidat skořici nebo vanilku
Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: 12–15 minut
Také sportovci a lidé žijící aktivně potřebují doplnit energii ze zdravých pokrmů. Proto je zásadotvorné pečení vhodné taky pro aktivní sportovce, kteří zásadotvornými látkami vykompenzují kyseliny vzniklé během sportovní námahy. S sebou na cesty se hodí například muffiny.
MorgenStundové muffiny
200 g MorgenStund (suchá směs)
375 ml vody
100 g tekutého medu
1 žloutek
1 bílek (ušlehaný do tuha)
50 g másla
50 g pomletých ořechů
130 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečení
80 g nastrouhané mrkve
Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Med, žloutek a máslo zpěníme a k tomu přidáme MorgenStund, ořechy a vodu a smícháme dohromady. Tuto směs dále smícháme s práškem do pečení a moukou. Nakonec přidáme sníh. Mufinové formy naplníme těstem. Množství vystačí cca na 20 mufinů.
Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: 40–50 minut
Z kaše MorgenStund můžeme připravit také slavnostní dezert pro hosty.
Dalšími recepty vhodnými na slavnostní vánoční stůl jsou:
Obdélníčky s MorgenStund
250 g MorgenStund‘ (suchá směs)
50g kešu
50 g kokosových vloček
80 g nasekaných vlašských ořechů
40 g pufovaného amarantu
80 g ovesných vloček
100 g másla
100 g tekutého medu
250ml vody
Máslo rozpustíme při nízké teplotě. Všechny přísady dáme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Nakonec přidáme med a vodu a vše dobře promícháme. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír, který je na plechu a dobře ho přitlačíme vidličkou (tloušťka cca 0,5 cm). Tím vytlačíme vzduchové bubliny a kousky se po upečení nebudou lámat. Těsto uhladíme stěrkou.Těsto nakrájíme po upečení na obdélníčky. Dle chuti můžete obdélníčky ozdobit polevou.
Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: cca 25 minut
MorgenStund’ Makrony
125 g másla
150 g MorgenStund‘ (suchá směs)
130 g kokosových vloček
100 g tekutého medu
1 vejce
malá lžička prášku do pečení
1 špetka soli
Máslo rozpustíme při nízké teplotě. MorgenStund a kokosové vločky dáme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem, opatrně promícháme a necháme 10 minut odstát. Med vyšleháme s vajíčkem. Do toho přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Nyní opatrně vmícháme zchladlou směs MorgenStund a kokosové vločky. Dvěma kávovými lžičkami dáváme na pečící papír, který je na plechu, malé hromádky. Toto množství vystačí cca na 40 makronů.
Teplota pečení: 175°C
Doba pečení: 12–15 minut
Je to již neuvěřitelných 10 let, co nás ráno doprovází snídaňová kaše Morgenstund‘. Morgenstund‘ je snadno stravitelná, neobsahuje žádný přidaný cukr, lepek ani laktózu a poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti.
Morgenstund‘ uvaříme jako kaši nebo jednoduše přelijeme horkou vodou, promícháme, necháme odstát a poté už jen dochutíme přidáním různých druhů ovoce, ořechů, semen, sušeného ovoce, skořice, mandlového nebo rýžového mléka nebo lněného či konopného oleje. Více informací a receptů naleznete zde.