Víte jak správně skladovat pečivo?
Zdroj foto: pixabay.com
Pokud je pečivo správně připravené a upečené, dá se považovat za velice trvanlivou potravinu. Ovšem pokud se špatně skladuje, nevydrží déle než jeden den po upečení. Ideální variantou je samozřejmě kupovat si každý den pouze čerstvé pečivo v množství, které sníme okamžitě, ale na to v dnešní uspěchané době většině lidí nezbývá čas… Jak tedy docílit toho, aby vám pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé, je lepší papírový obal anebo igelitový sáček, má být v lednici anebo raději venku a co s pečivem udělá jeho zmražení?
Pokud si z obchodu či pekárny přinesete ještě teplé pečivo, nikdy ho ihned nebalte a neschovávejte, nemohlo by dýchat, navlhlo by a rychleji by se kazilo. Místo toho jej nechte vychladnout hezky nezabalené a na vzduchu. Mnoho lidí si myslí, že je dobré skladovat pečivo v lednici, opak je ale pravdou. Jestliže pečivo skladujete v lednici, je kvůli vlhkému prostředí náchylnější k plesnivění a také dochází v jeho chemické struktuře k nežádoucím změnám (konkrétně mezi 0 a10 stupni se mění především struktura škrobu a pečivo se tak kazí, plesniví, více se drolí a ztrácí mnohé prospěšné vlastnosti).
Jak říká nutriční terapeutka Dagmar Černá - ideální teplota pro skladování pečiva je někde mezi 18 a 22 stupni, tedy pokojová teplota. Vyšší teplota by byla také vhodná, ovšem při ní už by se zvyšovalo riziko vzniku plísní a trvanlivost pečiva by se tedy nijak neprodloužila. Je dobré také chránit pečivo před přímým působením světla a vzduchu.
Světlo snižuje obsah živin a vzduch způsobuje rychlejší tvrdnutí a okorávání.
Mnohé z nás při přemýšlení o tom jak skladovat pečivo trápí dilema mezi papírovým a igelitovým (a případně i látkovým) sáčkem. Obecně se uvádí, že nejvhodnější pro co nejdelší uchování čerstvého pečiva je jeho zabalení buď do utěrky anebo do speciálních látkových tašek určených pro pečivo a jeho následné uložení do chlebníku (ať už ze smaltu anebo dřeva). V igelitovém sáčku totiž pečivo nemůže tzv. dýchat a poté rychleji stárne, okorá a zplesniví.
Pokud máte zásobu pečiva a víte, že ho nesníte a museli byste ho vyhodit, většinou jej dáte do mrazáku. Uskladnění při teplotách nižších než -10 stupňů skutečně zpomaluje stárnutí pečiva, ideální je jeho zabalení do speciálních mrazících sáčků. Pečivo v mrazáku vydrží až několik měsíců a po opětovném rozmražení bude chutnat skoro jako čerstvé.