Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Proč je důležitá vláknina

Jak nám vláknina prospívá? Zdroj foto: ISIFA

Je všeobecně známé, že vláknina příznivě ovlivňuje naše zdraví. Jak konkrétně nám prospívá? Kterým nemocem a zdravotním neduhům pomáhá předcházet? A v jakých formách ji můžeme svému tělu dodat?

Vliv vlákniny na zdraví
Vláknina je nestravitelná složka potravy rostlinného původu. Její význam nespočívá v tom, aby dodala tělu využitelnou energii, nýbrž v tom, aby regulovala proces trávení. Vláknina pomáhá předcházet zácpě, hemeroidům i karcinomu tlustého střeva a konečníku. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu v krvi (čímž chrání cévy a srdce), přispívá k udržování optimální hmotnosti (to je dáno především její schopností na delší dobu zasytit, které se využívá při redukčních dietách), odbourává škodliviny a podporuje správnou funkci imunitního systému. Vláknina je důležitá také pro diabetiky, neboť pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Rozpustná a nerozpustná forma
Dle rozpustnosti ve vodě rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina, která je směsí rostlinných buněk a buněčných stěn rozpustných ve vodě, reguluje vstřebávání tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a usnadňuje vyprazdňování. To však pouze v případě, že je konzumována v kombinaci s dostatečným množstvím vody, jinak může způsobovat zácpu. Nerozpustná neboli hrubá vláknina navozuje pocit sytosti, čistí střeva a předchází zácpě.

Vláknina a její zdroje
Zdroji rozpustné vlákniny je především zelenina (například rajčata, cibule, hrách, cukety, brambory), ovoce (například pomeranče, hrušky, švestky, maliny), luštěniny (hrách, fazole a sojové boby), obilniny (kukuřice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka a pšenice), houby, lněné semínko a semena indického jitrocele (která se prodávají jako potravinový doplněk určený k detoxikaci organismu a léčbě zácpy).

Zdroje rozpustné vlákniny neleznete v zelenině, ovoci, luštěninách atd.Zdroj foto: ISIFA

Mezi zdroje nerozpustné vlákniny pak patří kořenová zelenina, otruby, slupky obilovin, ořechy a semena.

Zdroj nerozpustné vlákniny např. mandleZdroj foto: ISIFA

Doporučené denní množství
Jak vidíte, zdroje vlákniny jsou velmi pestré, každý si mezi nimi najde potraviny, které mu chutnají. A kolik vlákniny bychom měli denně zkonzumovat, aby nám dobře fungovalo zažívání a byli jsme zdraví a štíhlí? Doporučená denní dávka (DDD) pro dospělého člověka se pohybuje od 25 do 35 g vlákniny. DDD pro dítě pak činí cca 10 až 15 g denně.



Čtěte na Medicínu:

Pouze 100% aloe zdraví skutečně prospívá

Chcete být zdraví a štíhlí? Slaďte přírodním sladidlem STEVIA!

Šťáva z lesních plodů

Proč a jak sušit ovoce, zeleninu a houby