Šťáva z lesních plodů
Zdroj foto: ISIFA
Lesní ovoce nepatří na rozdíl od pomerančů, jablek či mrkve mezi plody, které by se běžně odšťavňovaly ve velkém množství. Šťáva z lesních plodů se používá především jako ochucující složka ostatních druhů šťáv. Její účinky pro lidské zdraví jsou však velmi ceněné.
Zdraví prospěšné dary lesa
Nejvíce hodnotná šťáva z lesních plodů je samozřejmě čerstvá. Připravíme ji nejlépe pomocí odšťavňovače. Další možnost představuje propasírování plodů přes síto, což je však ve srovnání s použitím odšťavňovače poměrně pracné. Podívejme se nyní blíže na účinky jednotlivých druhů lesních plodů, které můžeme do šťávy přidat. Borůvky, brusinky, maliny, ostružiny i lesní jahody.
Borůvky
Borůvková šťáva je neobyčejně hodnotným zdrojem antioxidantů, které chrání naše tělo před škodlivými volnými radikály. Dále obsahuje třísloviny a vitamín C. Její pití pomáhá předcházet šerosleposti a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho se borůvkám připisují afrodiziakální schopnosti.
Zdroj foto: Pixmac.cz
Brusinky
Brusinky mají výrazné protizánětlivé účinky. Osvědčily se při léčbě infekcí močového měchýře a dalších nemocí močových cest. Pravidelným pitím brusinkové šťávy snižujeme riziko infarktu více než o čtvrtinu. Dříve se brusinky používaly také jako prostředek na snížení horečky.
Zdroj foto: Freeimages.com
Maliny
Malinová šťáva ulevuje od zažívacích problémů a přispívá ke snižování krevního tlaku. Je bohatým zdrojem vitamínu C. Její pití se doporučuje ženám a dívkám ke zmírnění menstruačních křečí a premenstruačního syndromu.
Zdroj foto: ISIFA
Ostružiny
Ostružinová šťáva je osvědčeným prostředkem proti průjmu a bohatým zdrojem kyseliny listové a železa. Její pití se proto doporučuje těhotným ženám, které mají zvýšenou potřebu těchto látek. Kromě toho má ostružinová šťáva příznivý vliv na celé zažívání.
Zdroj: depositphotos.com
Lesní jahody
Lesní jahody jsou učiněnou zásobárnou celé řady vitamínů, především pak A, C a E. Dále mají vysoký obsah hořčíku. Pravidelné pití šťávy s obsahem lesních jahod pomáhá předcházet karcinomu tlustého střeva, které patří mezi nejčastější druhy rakoviny u nás.
Zdroj foto: Pixmac.cz
Jak vidíte, lesní plody i přes svou malou velikost v sobě ukrývají velké bohatství. Udělejte něco pro své zdraví a připravte si z nich čerstvou šťávu!
Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.