Exotické mango pro zdraví
Mango je druh exotického ovoce, které pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Má velice příjemnou chuť, vysoký obsah vitamínů a celou řadu léčivých účinků. Kromě toho, že chrání náš organismus před nákazou infekčními nemocemi, také uklidňuje nervy a působí preventivně proti zrakové únavě.
Co najdeme pod slupkou
Když si chceme pochutnat na mangu, musíme nejprve oloupat jeho tuhou slupku a odstranit poměrně velkou pecku uprostřed, což může být poněkud pracné, tato námaha však stojí za to. Mango skvěle chutná a pod jeho slupkou se ukrývá spousta zdraví prospěšných látek. Mango je významným zdrojem vitamínu A (jeden plod pokryje jeho doporučenou denní dávku), vitamínu C a E (čímž působí proti stárnutí) i vitamínů skupiny B. Dále obsahuje draslík, hořčík, mangan a vlákninu.
Vzhledem k velice nízkému obsahu tuku a sodíku lze jeho konzumaci doporučit při redukčních dietách. Vysoký obsah draslíku navíc pomáhá vylučovat z těla vodu a zbavovat ho tuků.
Mango pro zdraví
A jakou službu prokáže mango našemu zdraví kromě toho, že mu dodá výše uvedené cenné látky? Konzumace manga posiluje imunitu a pomáhá chránit náš organismus před nákazou infekčnímu chorobami, jako je například zánět průdušek.
Má blahodárný vliv i na nervovou soustavu, a dokonce zmírňuje zrakovou únavu.
Díky obsahu vlákniny působí preventivně proti zácpě. V mangu obsažený mangan podporuje správnou funkci štítné žlázy. Hořčík pomáhá předcházet křečím. Kromě toho mango pomáhá regulovat krevní tlak a snižovat hladinu krevního cukru.
Gastronomické okénko
V kulinářství se mango používá jako příloha k bílému masu a mořským plodům, dále jako součást salátů (velmi oblíbený je mangový salát s krevetami), anebo ovocných koktejlů či dezertů. Nejvíce cenných látek si samozřejmě uchová v čerstvém stavu, v kuchyni se také dusí, anebo se z něho připravuje lahodný džem.