Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Čerstvé šťávy prospívají našemu zdraví

Ovocné a zeleninové šťávyTaké si připadáte po zimě unavení a máte i nějaký ten faldík navíc? Ovocné a zeleninové šťávy Vás dostanou znovu do formy! Připravte je nejen sobě, ale celé rodině, ať máte dostatek vitamínů a jste pěkně zdraví! 

Šťávy prospívají našemu zdraví
Ovocné šťávy jsou bohaté na vitamíny a minerály, jejich konzumací tak dodáváme organismu potřebné látky a posilujeme jeho obranyschopnost. Kupříkladu nejoblíbenější pomerančová šťáva je bohatým zdrojem vitamínů A, B a C, draslíku, vápníku a hořčíku a antioxidantů. Grapefruitová šťáva obsahuje velké množství vitamínu C a kyseliny listové. O něco méně oblíbené, avšak neméně zdravé, jsou zeleninové šťávy, jako například mrkvová, rajčatová nebo z červené řepy. Pro zajímavost uveďme alespoň několik informací. Mrkvová šťáva má protirakovinné účinky a zpomaluje stárnutí. Rajčatová snižuje riziko výskytu infarktu a mozkové mrtvice. Řepná pomáhá proti chudokrevnosti a detoxikuje organismus.

Ovocné a zeleninové šťávy detoxikují náš organismus Zdroj foto: ISIFA

Děti mají nejraději ovocné
Dětem nejvíce chutnají sladké ovocné šťávy. Velmi vhodné jsou pro ně mixy šťáv, například kombinace pomeranče, jablka a mrkve (samotnou mrkvovou šťávu nechtějí mnohé děti pít, samotná pomerančová je zase pro ně příliš kyselá), nebo banán plus rybíz. Můžete si vyrábět koktejly dle libosti, fantazii se meze nekladou, pozor ale na ananas a jahody, tyto druhy patří mezi časté alergeny. Jinak jsou ale ovocné šťávy pro děti velmi vhodným nápojem. Až si proto budete ráno dělat ke snídani šťávu (dopoledne se doporučuje pít spíše ovocné, zatímco večer zeleninové), udělejte jim určitě také.

Pomocníci pro přípravu šťáv
Bolí Vás ruce při představě, že budete připravovat několik litrů drinků? Vezměte si na pomoc odšťavňovač. Existuje několik druhů, odstředivé, hnětací a nízko-otáčkové, které se dále děli na jednohřídelové (tzv. šnekové) a dvouhřídelové. Co se dále liší, to je procento šťávy, které dokážou jednotlivé typy ze stejného množství plodů vylisovat.

Šťávu dokážou vylisovat všechny, ovšem každý v jiné kvalitě.

Studené odšťavovače zachovají nejvíce cenných látek
Z hlediska zachování obsahu vitamínů a dalších cenných látek jsou nejvhodnější nízko-otáčkové odšťavňovače, které navíc ve srovnání s ostatními dokážou vylisovat větší množství šťávy. Velmi praktickým kuchyňským pomocníkem je horizontální šnekový odšťavovač Sana Juicer by Omega EUJ-707, který dokáže zpracovat všechny druhy ovoce a zeleniny včetně problematických druhů.

Vedle vysoce kvalitní živé šťávy plné živin jsou jeho dalšími přednostmi vysoká výtěžnost, BPA free materiály, tichý chod, nadčasový design a ergonomický tvar. Hospodyňky dále ocení multifunkčnost přístroje, výměnou odbavovacího síta za homogenizační pouzdro totiž získáte přístroj na mletí kávy, výrobu těstovin či přípravu dezertů.

Čerstvě vylisovanou šťávu si můžete samozřejmě také koupit, není ale lepší, mít doma po ruce pomocníka, kterým Vám ji připraví, kdykoli budete chtít?

Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.



Čtěte na Medicínu:

Co a kolik toho vypít?

Jak se provádí očista tlustého střeva

Aloe Vera, kouzelná bylinka existuje

Znáte poklad přírody jménem Arónie?