Granátové jablko. Připravte si z něho domácí šťávu!
Zdroj foto: Freeimages.com
Tentokrát v rámci našeho šťávového speciálu zavítáme do skupiny exotických plodů. Granátové jablko, plod granátovníku obecného rostoucího především v oblasti Středozemního moře, má velmi tvrdou slupku, pod níž se však ukrývá učiněná zásobárna vitamínů. Jaké?
Vitamíny, minerály, vláknina
Jedná se především o vitamín A, vitamíny skupiny B (z nichž je nejvyšší obsah vitamínu B9), C a E. Za zmínku rovněž stojí minerální látky, především pak fosfor, hořčík, zinek, mangan a vápník. Granátové jablko rovněž obsahuje vlákninu, kyselinu jablečnou a citronovou, antioxidanty (konkrétně flavonoidy), esenciální i neesenciální aminokyseliny a taniny (protizánětlivé látky). Právě vzhledem k obsahu výše zmíněných látek má konzumace granátového jablka velice příznivý vliv na naše zdraví.
Zdroj foto: Freeimages.com
Granátové jablko a zdraví
Granátové jablko pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol a tím riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Dále podporuje trávení, hydratuje pokožku a zpomaluje proces stárnutí, pročež se pyšní přezdívkou ovoce mládí. Jeho omlazovací schopnosti využívali již lidé ve starém Egyptě. Kromě toho granátové jablko posiluje obranyschopnost a díky obsaženým antioxidantům pomáhá předcházet rakovinnému bujení. V neposlední řadě je dobrou prevencí osteoporózy a jsou mu připisovány i afrodiziakální účinky.
Šťáva z granátového jablka
Protože vyjmout šťavnatou dužinu granátového jablka z nejedlých komor, na které se jeho vnitřní část člení, je poměrně pracné, představuje nejjednodušší způsob, jak se k jeho bohatství dostat, odšťavnění na citrusovači. Granátové jablko lze odšťavnit stejným způsobem jako citrusy. Jednoduše plod rozpůlíte a vymačkáte na elektrickém nebo mechanickém pákovém citrusovači. Na běžném odšťavňovači je pak potřeba jednotlivá dužnatá semínka vyloupat. Námaha navíc ovšem stojí za to, protože šťáva z čistě vymačkané dužiny a semínek je výborná a nesmírně zdravá.
Aby však měla šťáva z granátového jablka požadované vlastnosti, je důležité, použít k její přípravě kvalitní plody, což znamená s lesklou zdravou slupkou. Nahnědlá a suchá slupka naznačuje, že jablko je v obchodě již dlouho skladováno a neobsahuje příliš mnoho šťávy, ani vitamínů a dalších cenných látek. Doma bychom měli plody skladovat v chladu a temnu.
Zdroj foto: Freeimages.com
Čistou granátovou šťávu můžete pít ráno pro zdraví jako doplněk stravy, nebo ji přidávat do ovocných koktejlů, jak to dělají barmani především v zemích, kde granátové jablko patří mezi místní druhy ovoce.
Sponzorem seriálu o šťávách jsou odšťavňovače http://www.eujuicers.cz.