Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Papriková šťáva

Papriková šťáva patří na seznam superpotravinZdroj foto: Pixmac.cz

Papriková šťáva nepatří do skupiny běžných nápojů, jako například rajčatová nebo mrkvová šťáva, a spíše výjimečně tvoří složku míchaných zeleninových šťáv, které se vyrábějí průmyslově. Její účinky na lidské zdraví jsou však vysoce ceněné, papriková šťáva dokonce patří na seznam tzv. superpotravin. Tak proč si ji doma nepřipravit?

Vitamínová super šťáva
Příprava je snadná. Papriky dobře omyjeme, odstraníme stopky a jadérka, nakrájíme a vložíme do odšťavňovače (ideální je v tomto případě nízkootáčkový) a super šťáva je na světě.
A co všechno šťáva z paprik obsahuje a jak konkrétně našemu organismu prospívá?
V prvé řadě je bohatým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C, který pomáhá chránit naše tělo před vznikem infekčních onemocnění a případě, že některou z nich už trpíme, urychluje proces uzdravování. Jen pro zajímavost, červená paprika obsahuje několikanásobně vyšší množství vitamínu C než pomeranč. Dále je paprika zdrojem vitamínu A, E a dvou vitamínů skupiny B – B1 a B2.

Papriková šťáva je zásobárna důležitých minerálůZdroj foto: Pixmac.cz

Zásobárna důležitých minerálů
Kromě vitamínů papriky obsahují vysoké množství minerálních látek, zejména hořčíku (důležitého prvku pro správné fungování nervového systému), vápníku (jehož dostateční přísun je důležitý pro správný růst kostí a zubů u dětí, u dospělých pak předchází rozvoji osteoporózy), železa (nezbytného prvku pro tvorbu červených krvinek), zinku (který společně s vitamínem C zvyšuje obranyschopnost organismu) a draslíku (jeho nedostatek zvyšuje krevní tlak a ohrožuje srdce). A najdeme v nich také jód, prvek potřebný pro správné fungování štítné žlázy.

Prevence celé řady nemocí
Pití šťávy z čerstvě vylisovaných paprik pomáhá předcházet celé řadě nemocí, běžnou chřipkou počínaje a závažnými onemocněními, nimi například rakovině prostaty, arteroskleróze nebo Parkinsonově chorobě, konče. Šťáva rovněž zpomaluje proces stárnutí, chrání pokožku před škodlivým UV zářením a díky obsahu antioxidantů, které neutralizují škodlivé volné radikály, účinně předchází onkologickým onemocněním.

Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.



Čtěte na Medicínu:

Ananasová šťáva

Hrušková šťáva

Šťáva z lesních plodů

Jahodová šťáva