Vánoční cukroví jinak! Mlsejte zdravěji
Blíží se nám Vánoce, krásná vůně cukroví, bramborového salátu, kapra, řízečků, ale také ta představa, že člověk se opět přejí tím vším slaným a sladkým. Tento problém řeší skoro každý. V první řadě bych se ráda zaměřila na to sladké. Proč s tím tedy něco neudělat a místo klasického cukroví si připravit trochu zdravější verzi, která je stejně lahodná. Připravili jsme si pro Vás tři recepty na velmi chutné cukroví, které rád ochutná každý.
KULIČKY Z OVESNÝCH VLOČEK
250 g ovesných vloček
80 g mandlí
50 g moučkového cukru
15 g vanilkový cukr 2 ks vejce
100 g GHÍ máslo
Postup je velmi jednoduchý ovesné vločky a mandle rozmixujeme a vysypeme do větší nádoby. Dále přidáme moučku, vanilkový cukr a máslo. Vše smícháme dohromady. Ze směsi vytvoříme kuličky a dáme na plech. Z této várky je asi 15 ks kuliček. Pečeme na 170°C 10-15 minut.
PERNÍČKY Z CELOZRNNÉ MOUKY
86 dkg žitné celozrnné mouky
4 vejce
4 velké lžíce medu
36 dkg třtinového cukru
1 perníkové koření
citronová kůra
5 dkg sádla
1 lžíce soli
Postup přípravy nás opravdu potěší, vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud se bude těsto zdát moc řídké, přidáme ještě trochu mouky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
JÁHELNÉ KULIČKY S KOKOSEM A MANDLEMI
150 ks jáhel
700ml vody špětka soli
60 g nasekaných ořechů
60 g rozinek
60 g mletého kokosu
60 g třtinového cukru
1 lžíce másla
1-2 lžíce medu
celé mandle
kokos na obalení
Jáhly přebereme a spaříme vroucí vodou, aby se nám odstranila hořkost. Následně je zalijeme vodou nebo mlékem, přidáme špetku soli a pomalu za občasného míchání vaříme, dokud nebudou měkké, necháme vychladnout. Mezitím spaříme mandle a následně je oloupeme.
Následně k vychladlým jáhlám přidáme nasekané ořechy, rozinky, mletý kokos, cukr, máslo a med. Těsto pořádně promícháme, jestliže se bude lepit na ruce, přidáme ještě kokos. Z hmoty tvarujeme kuličky a doprostřed umístíme jednu mandli, obalíme v kokosu. Uchováváme v lednici. Myslím si, že když tyto kuličky nabídnete návštěvě, že ani neodhalí, z čeho jsou připravené.
Přejeme dobrou chuť!