Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Bazalka v kuchyni

Bazalka Foto: Pixmac.cz

Bazalka je rostlina, která patří do čeledě hluchavkovitých a je to velmi, ale velmi aromatická bylina. Existuje několik druhů bazalky. Nejpoužívanější je klasická bazalka zelená, bazalka červená a také bazalka citronová. Bazalka je pěstovaná teplomilná rostlina, která má tlustostěnné listy, v nichž nalezneme až 1,5% oleje. Zvláštností bazalky je, že potřebuje až 5 hodin slunečního svitu denně a teploty nad 10°C.

Bazalka není zanedbatelná ani jako bylina. Čerstvou šťávu z bazalky lze použít jako podpůrný prostředek při zánětu středního ucha, bazalku lze použít při migréně či některých formách depresí, buď jako nálev nebo lihovodný roztok. Při astmatu se osvědčilo inhalování par vařící se bazalky.

Zvláštností bazalky je, že se velmi špatně suší na přirozeném teple. Je potřeba sušit umělým teplem, v domácím prostředí nejlépe v sušičkách. Pokud chceme vlastní vypěstovanou bazalku s úspěchem skladovat, ideální je naložení do oleje, který lze posléze používat např. do salátů, těstovin, nebo právě na slané koláče.

Zdraví Klára z conovehonakopci.cz



Čtěte na Medicínu:

Chutné sýrové bochánky s letním salátem

Celozrnný domácí slaný koláč