Špalda a zdraví
Přestože je špalda známá již po několik tisíciletí, v české kuchyni v současnosti patří takřka mezi neznámé plodiny, anebo je na ni nahlíženo s nedůvěrou. Špalda je však pro naše zdraví mnohem více prospěšná než pšenice, kterou nejčastěji konzumujeme. Špaldová mouka na rozdíl od pšeničné nezahleňuje a navíc obsahuje velké množství vlákniny i vitamínů.
Nejedná se o novinku
Odborníci na zdravou výživu neustále objevují nové potravinové hity. Zpravidla se jedná o potraviny, které se dříve běžně používaly, ale časem byly nuceny ustoupit jiným. Nejčastěji z důvodu snadnější přípravy nebo z důvodu vyšších výnosů na hektar. Mezi současné hity patří špalda, obilnina, ze které byla vyšlechtěna pšenice. Bohužel co se týče vlivu pšenice na lidské zdraví nelze považovat toto zušlechtění za velký přínos. Naopak.
Konzumace původní špaldy (celým názvem pšenice špalda) je pro naše zdraví mnohem příznivější, než konzumace pšenice.
Špalda je zdravější než pšenice
Špalda má mnohem vyšší obsah kvalitních bílkovin, vlákniny, mastných nenasycených kyselin, vitamínů (A, E,B1 a B3) i dalších cenných látek, jako je vápník, železo a hořčík. Velký obsah vlákniny má příznivý vliv na zažívání a působí preventivně proti zácpě. Co je z hlediska zdraví rovněž důležité, špaldová mouka na rozdíl od běžné pšeničné nezahleňuje, což je důležité nejen pro alergiky. Pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky. Protože špalda dokáže nadlouho zasytit, jsou z ní vyrobené produkty doporučované také při redukčních kúrách a dietách. Tím, že špalda posiluje imunitu, chrání náš organismus proti infekcím. Špalda není tak silný alergen jako pšenice, a proto představuje alternativu pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí pšenice.
Jak si připravit špaldu
Hlavním důvodem, proč není špalda běžnou součástí našeho jídelníčku, je, že se neprodává v každém obchodě. S výjimkou velkých hypermarketů najdeme špaldové produkty (špaldové zrno, špaldovou mouku, špaldové kroupy, bulgur, špaldové pečivo, křupky, ale také pivo, kávu, sušenky a další) zpravidla pouze v prodejnách zdravé výživy. Za nevýhodu lze považovat také o něco vyšší cenu. Kromě toho většina lidí neví, jak si špaldu doma připravit. Díky internetu však není nic snadnějšího, než si zadat do vyhledávače heslo špalda recepty, a pak už si můžete pročítat zdravé recepty. Nehledě na to, že návod k přípravě najdete také na obalech výrobků.
Mouku můžete používat k pečení stejně jako pšeničnou. Anebo z ní udělat dětem kaši podobně jako z pšeničné krupice. Z krup si můžete připravit pokrm podobný rizotu.
Zdroj foto: Pixmac.cz