Ghí a Ghítela – nový pomocník v kuchyni?
Quinoa, chia semínka, chlorella, ghí… O kolik byl náš jídelníček chudší, než se na trhu objevily tyto a jiné superpotraviny. Sláva některých vylétne a zase zapadne, jiné si ve spížích své stálé místo najdou. Mezi takové zcela jistě patří ghí neboli klasické přepuštěné máslo.
„Zázračné“ potraviny většinou vyvolávají vedle nekritického obdivu i určitou skepsi, zda se po pár měsících neukáže pravý opak, tedy zdravotní závadnost. U přepuštěného másla, „ghíčka“, jak se mu dá také říkat, ale můžeme být v klidu. Přepuštěné máslo není žádný módní výstřelek, znaly ho už naše babičky, které takto uchovávaly máslo na dobu, kdy ho byl nedostatek. Ghí totiž vydrží v chladnějších místnostech velice dlouho.
Pozitivních účinků ghí využívá i ajurvédská medicína, která ho pasovala na elixír života. Ghí podle ní napomáhá trávení, upravuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi, vyživuje nervové buňky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci, omlazuje a má hojivé účinky. Jak to dokáže? Tím, že vzniká odpařením vody, je v něm vysoká koncentrace vitaminů A, D, E a K. Obsažená kyselina máselná má příznivý vliv na naše střeva a kyselina linolová (CLA) zase funguje jako silný antioxidant. Ghí má tzv. vysoký bod kouřivosti a při zahřátí až na cca 240°C se nepřepálí, takže při smažení nevznikají těžce stravitelné látky.
Mnoho lidí se v současné době snaží vyhnout výrobkům obsahujícím palmový tuk. Bohužel ale alternativ k našim oblíbeným pochoutkám moc není. Skvělou novinkou v této oblasti je Ghítela, zdravá náhražka oblíbené oříškovonugátové pomazánky, složená pouze z arašídů, kakaa, medu a ghí. Použití je stejné jako u obdobných pomazánek – do krémů, dezertů nebo třeba cukroví. Můžete si ji namazat na chleba, naplnit s ní vafle anebo ji mlsat samostatně jako „lék“ na splín či premenstruační syndrom.
Koho napadlo oprášit recept našich babiček a dát mu moderní podobu? Toto a mnoho dalšího včetně inspirativních receptů a tipů, kde ghí koupit, najdete na facebookovém profilu. Jestliže dáte přednost osobnímu setkání, můžete ve dnech 18.- 20. března na Výstavišti Praha Holešovice navštívit festival Evolution akci, jejíž podtitul zní Festival, který vám nasadí brouka do hlavy. Bohatý program nabízí přes 150 českých a zahraničních osobností a 180 akcí – od přednášek a seminářů přes poradny a konzultace až po praktické ukázky a workshopy. A můžete se zde také setkat se zakladatelkami firmy České ghíčko.