Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Šťáva z řapíkatého celeru

Šťáva z řapíkatého celeru je skvělá pro lidské zdravíZdroj foto: Profimedia

Řapíkatý celer, který je velmi oblíbenou zeleninou ve středomořské i americké kuchyni, u nás donedávna patřil mezi opomíjené zeleninové druhy. Rozšíření znalosti o jeho mnohastranném využití a vysokém obsahu zdraví prospěšných látek mu však v posledních letech otevřelo cestu také do české gastronomie. Nejvíce ceněná je čerstvě vylisovaná šťáva, která má na lidské zdraví doslova blahodárný vliv.

A co řapíkatý celer obsahuje?
Silice, aromatické oleje, nerozpustnou vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, karoten a důležité minerály, mezi nimi draslík, sodík, vápník, železo, hořčík a další. Vzhledem k vysokému obsahu vody a nízkému obsahu kalorií je vhodnou složkou dietního nebo detoxikačního jídelníčku. V kuchyni ho můžete použít syrový do salátů, ale jej připravovat v páře, grilovat či zapékat.

Vliv na zdraví
Řapíkatý celer přispívá ke snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a pohlavních žláz. Někteří jej dokonce považují za přírodní afrodiziakum. Dále je dobrou prevencí zácpy, revmatu, Alzheimerovy choroby a některých druhů rakoviny. Kromě toho má také protizánětlivé účinky, které jsou vysoce ceněné v lidovém léčitelství. Konzumace řapíkatého celeru rovněž pomáhá proti stresu a přispívá ke zdravému spánku. Řapíkatý celer rovněž posiluje imunitu, rozpouští hleny a pomáhá ulevit při nachlazení.

Šťáva z řapíkatého celeru
Osvědčený a oblíbený způsob, jak získat z řapíkatého celeru maximum cenných látek, představuje lisování čerstvé šťávy.

Čistá šťáva z řapíkatého celeru však nepřipadá většině těch, kteří ji ochutnali, chuťově příliš příjemná. To lze ale dobře napravit přídavkem čerstvé mrkvové nebo jablečné šťávy.

Americký celerový koktejl
Američané si s oblibou připravují koktejl právě ze směsi celeru, mrkve a kousku zázvoru. (Na jeden stonek celeru připadá 1 středně velká karotka. Na 1 kg zeleniny pak 3 cm dlouhý oloupaný oddenek zázvoru.) Čerstvou omytou zeleninu lze jednoduše rozmixovat a propasírovat přes síto, mnohem pohodlnější způsob přípravy však nabízí odšťavňovač.

Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.



Čtěte na Medicínu:

Čerstvé šťávy prospívají našemu zdraví

Arganový olej má dvakrát více vitamínu E než olivový olej

Mrkvová šťáva má vynikající detoxikační účinky

Šťáva z červené řepy