Rajčatová šťáva je prevencí rakoviny!
Nechcete, aby Vašemu tělu chyběly vitamíny? Chcete vypadat mladě a být přitom krásně štíhlí? A chcete účinně předcházet vzniku rakoviny? Pijte rajčatovou šťávu!
Červený poklad
Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninové druhy vůbec. Ve světové gastronomii jsou oblíbená především z toho důvodu, že mají skvělou chuť a široké využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Z hlediska zdraví je důležité bohatství, které se pod jejich slupkou ukrývá. Rajčata obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, C, E a K, dále minerální látky, především draslík, železo a zinek, kyselinu listovou, vlákninu a lykopen.
Zdroj foto: Pixmac.cz
Lykopen proti rakovině
Právě lykopen, což je červené karotenoidní barvivo, a zároveň velice účinný antioxidant, pomáhá zbavovat naše tělo škodlivých volných radikálů a předcházet tak rakovinnému bujení. Díky lykopenu konzumace rajčat a produktů z nich vyrobených pomáhá předcházet například rakovině prostaty a rakovině tlustého střeva, která u nás patří mezi nejčastější formy. Aby však naše tělo mohlo lykopen z rajčat využít, je zapotřebí tuk. Proto se také rajčata pokapávají rostlinným (nejlépe olivovým) olejem. A právě z tohoto důvodu bychom měli olej přidávat i do rajčatové šťávy.
Náš tip: Udělejte si nealko Bloody Mary, kdy místo vodky přidáte lžičku olivového oleje.
Zdroj foto: Pixmac.cz
Rajčatová šťáva pro zdraví
Schopností snižovat riziko výskytu některých druhů rakovin výčet blahodárných účinků rajčat na lidské zdraví zdaleka nekončí. Rajčatová šťáva příznivě ovlivňuje činnost ledvin, pomáhá vylučovat z těla přebytečnou vodu, čistí krev a odkyseluje organismus. Je proto ideálním detoxikačním prostředkem. Pití rajčatové šťávy dále prospívá vlasům a nehtům. Rajčatová šťáva je rovněž účinným pomocníkem v boji s nadváhou, a to z toho důvodu, že rajčata mají málo kalorií - obsahují více než 90% vody.
Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.