Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Proč stále více lidí trpí depresemi, špatnou náladou a nespavostí

Deprese, stres, nespavost nebo špatná nálada, co je za těmito problémy?Zdroj foto: ISIFA

V poslední době stále více lidí trpí nespavostí, špatnou, náladou, stresem a depresemi. Jedná se o daň za současný hektický styl, nebo je to způsobeno něčím jiným, například životním prostředím?

Máte pravdu, že procento lidí trpících zmíněnými problémy se v poslední době zvyšuje. Všechny tyto příznaky souvisí s metabolismem jedné pro člověka velice důležité látky - serotoninu, jemuž se někdy říká „hormon dobré nálady“. Tento hormon se kromě jiných funkcí v centrálním nervovém systému účastní tvorby nálad. Pokud máme dlouhodobě nízkou hladinu serotoninu, můžeme začít trpět změnami nálad, depresemi, poruchami spánku, stresem a v některých případech i migrénou. Serotonin si lidský mozek dokáže vyrobit sám, potřebuje k tomu však jednu nezbytnou surovinu, kterou si již člověk sám vyrobit nedokáže - esenciální aminokyselinu tryptofan.

Pokud si tedy nedokážeme tryptofan vyrobit sami, kde ho můžeme získat?

Tryptofan běžně přijímáme v potravě, je součástí bílkovin. Denně bychom jej měli přijmout minimálně 1,5 gramu. Samozřejmě, že ne všechny bílkoviny obsahují stejné množství tryptofanu. Obecně platí, že vyšší množství tryptofanu obsahují živočišné bílkoviny, rostlinné pak méně. Proto například u vegetariánů a veganů je denní příjem tryptofanu jen 0,3 g, tedy 5x méně než je doporučená dávka.

Ještě mnohem důležitější než jen prostý obsah tryptofanu ve stravě, je jeho biologická dostupnost pro mozkové buňky. Všechny látky pro výživu mozkových buněk prochází z krve přes tzv. hematoencefalickou bariéru, což je něco jako hranice s celnicí, kde se určuje, které látky, v jakém pořadí a jak rychle se dostanou do mozkové buňky. Pokud je ve stravě bílkovina s vysokým obsahem tzv. neutrálních aminokyselin s nepolárním řetězcem, tyto dostanou na celnici přednost před tryptofanem a zablokují mu cestu do mozkové buňky, takže, i když jsme snědli dostatek bílkovin s obsahem 1,5 g tryptofanu, ten se k mozkovým buňkám nedostane, serotonin se nám nemá z čeho vyrobit, a pokud se tak děje dlouhodobě, máme založeno na problémy se stresem, nespavostí a depresí.

Nejlepší poměr ve prospěch tryptofanu mají bílkoviny červeného masa nebo syrovátkové bílkoviny. Naproti tomu bílá masa, ovoce, zelenina mají tento poměr velice špatný.

Na druhu stranu můžeme tryptofanu na jeho cestě přes celnici pomocníky pomoci. Nejlepší jsou jednoduché cukry, jako je glukosa nebo fruktosa, které přes celnici jen prosviští, a navíc mohou vzít tryptofan s sebou, takže výrazně urychlí jeho přestup. Další látky, které přechod tryptofanu výrazně urychlí, jsou mastné kyseliny, neboli tuky.

To znamená, že pro dobrou náladu a boj se stresem potřebujeme tučná a sladká jídla, a hlavně červené maso?

V podstatě máte pravdu. Ono si stačí uvědomit, proč tolik lidí je závislých na sladkém, a tučném jídle? Způsobuje jim radost, jde v podstatě o drogu. Většina z nás zná ten příjemný pocit, který se nám v těle rozlije po zkonzumování svátečního oběda s tučnou husou, sladkým knedlíkem a zelím. Tento pocit se po zeleninovém salátu nikdy nedostaví, může nám chutnat, ale ten pocit štěstí, rozlévající se po celém těle se nedostaví. Proč myslíte, že jsou Američané tak závislí na hamburgerech? Vždyť to je přece jen tučné červené maso, tučná majonéza, sladká houska, zapitá sladkou kolou. Ideální kombinace pro rychlý přechod tryptofanu přes celnici a spuštění výroby serotoninu, hormonu štěstí.

A po čem sáhne skoro každá žena, když je ve stresu? Po tučné čokoládě.

Znamená to snad, že strava doporučovaná lékaři a dietology jako zdravá, zdravá není?

Tak to samozřejmě není. Tzv. zdravá strava, tzn. bílé maso, ryby, zelenina, tmavé pečivo je rozhodně zdravá a zdraví prospěšná, tedy je zdravá z pohledu kardiologického, srdce a cév. Jednoznačně chrání před infarktem a mozkovou mrtvicí a prokazatelně prodlužuje život. Bohužel, tento typ stravy není úplně nejlepší z pohledu neurologického. Ne nadarmo se říká, že je třeba, obalit si nervy tukem, nebo že obézní lidé sice žijí kratší dobu, ale jsou mnohem veselejší.

Je pravda, že v poslední době se ve vyspělé společnosti začíná hovořit o novém fenoménu, a to tzv. tryptofanové depleci, neboli nedostatku tryptofanu. Ta je způsobena jednak hektickým životním stylem a permanentním stresem, který se tělo snaží kompenzovat vyšší produkcí serotoninu a má tak vyšší spotřebu tryptofanu pro jeho výrobu, jednak přechodem na zdravou stravu, a tedy výpadkem tryptofanu v jeho dostupné podobě pro mozek.

A má tato situace nějaké řešení, nebo jsme nuceni volit mezi infarktem nebo stresem?

Samozřejmě že má, moderní medicína zná řešení ve formě užívání čistého tryptofanu v doplňkové formě. Čistý tryptofan má ideální biologickou dostupnost pro mozek, protože pochopitelně podaný nalačno si nekonkuruje s jinými aminokyselinymi, a pokud po jeho užití dodáme organismu trochu cukru, nejlépe když tablety s tryptofanem zapijeme ovocným sladkým džusem, stačí pouhých 200 mg denně k dramatickému vylepšení denního příjmu tryptofanu pro mozek.

A je nějaký přípravek s obsahem čistého tryptofanu i v České republice?

Ano, v letošním roce se v českých lékárnách začal prodávat kvalitní doplněk stravy pod názvem Allegra Comfort,který je také známý jako „Pilulka dobré nálady“. Obsahuje 30 tablet, z nichž každá obsahuje 200 mg čistého tryptofanu farmaceutické kvality a navíc vysoký obsah vitamínu B6, které příznivě ovlivňuje centrální nervový systém člověka, a navíc také výrazně přispívá k ještě vyšší dostupnosti tryptofanu pro mozek. Jde o kvalitní dražované tablety, ve formě populárních lentilek, které se dobře polykají, a navíc obalová vrstva obsahuje menší množství cukru, pro rychlý přechod tryptofanu do mozkové buňky.

Kde se přípravek Allegra Comfort vyrábí?

Jde o český výrobek, nikoliv dovoz mimo Evropské Unie, a je navíc vyráběn v kvalitě GMP, tedy ve výrobních prostorách, na výrobních linkách a za kontrolních mechanismů, které jsou nutné pro výrobu léků.

A jak se Allegra Comfort užívá?

Denně se užívá jedna tableta s 200 mg tryptofanu, nejlépe večer, před spaním a nalačno, a zapít trochou ovocného džusu, nebo i sklenkou horkého mléka oslazeného medem, kdy se dostupnost tryptofanu ještě umocní. Přípravek se musí užívat dlouhodobě, minimálně jeden měsíc, ideální doba činí alespoň tři měsíce. První pozitivní účinky lze očekávat nejdříve po deseti dnech, v některých případech až po jednom měsíci užívání.

Více na www.jaknadepku.cz



Čtěte na Medicínu:

4 tipy, jak si usnadnit nástup do nové práce a zatočit s obavami

Matcha tea – cesta z plantáže až do čajové konvice

Získejte přírodní zdroj vitality a energie z výtažku hlívy ústřičné.

Zpátky ve své kůži