Vzácný Manukový med právě dorazil z Nového Zélandu
Med se používá pro své léčivé antibakteriální a antiseptické vlastnosti už po staletí a to nejen za účelem prevence, ale i v průběhu onemocnění. Účinnost a kvalita medu se však výrazně liší v závislosti na květech, ze kterých včely nektar sbírají a také na způsobu zpracování surového medu. Proto je med z květů keře Manuka celosvětově považován za jeden z nejkvalitnějších medů.
Manukový med pochází z Nového Zélandu a jeho název je odvozen od keřů Manuka, jejichž nektar včely sbírají. Na manukové plantáže jsou v době květenství dopraveny úly se včelami. Ty pak sbírají nektar v podstatě pouze z těchto rostlin a vytvářejí tak jednokvětý med. Ten je šetrně a s maximální péčí stáčen. Med není nikdy zahřátý na více než 42°C, což je průměrná teplota uvnitř úlu. Díky této metodě si med udržuje maximální množství přírodních enzymů a také antioxidanty, vitamíny a minerály zůstávají nezměněné jak po stránce kvality, tak i množství. Med je díky této metodě vhodný i pro příznivce RAW stravy. Kromě toho včely med vyrábějí v úlech z ekologických materiálů a obaly na med neobsahují Bisfenol A (BPA).
Manukový med působí i na odolné bakterie
Manukový med má specifickou chuť a doporučuje se používat jako léčivý doplněk stravy. Díky vysokému obsahu pylu z keře Manuky mají všechny pravé manukové medy laboratorně ověřené antibakteriální vlastnosti. Manukový med je doporučován k boji s odolnými bakteriemi, jako je Zlatý stafylokok nebo Helicobacter pylori, kterou trpí podle odhadů až polovina dospělých starších 60 let. Tato bakterie napadá sliznici žaludku a způsobuje zejména žaludeční vředy.
Užívat manukový med se doporučuje například při kardiovaskulárních problémech, při rekonvalescenci, po ozařování, ale také „obyčejné“ chřipce, nachlazení nebo angíně. Dále při infekcích močového měchýře, či při podráždění žaludku. Zkrátka v situacích, kdy potřebujete posílit imunitní systém. Pomáhá také zvýšit sportovní výkon.
Manukový med je vhodné konzumovat nejlépe na podzim a v zimě. Náš sortiment laboratorně ověřených manukových medů je široký - od „běžného“ manukového medu až po prémiové medy s nejvyšším hodnocením UMF (Unique Manuka Factor) považované za přírodní lék a světově ceněné.
Co je UMF® a KFactor™?
Po celou dobu výroby je manukový med pod stálou kontrolou kvality. Abyste si mohli být jisti, že kupujete opravdu med se zaručenými účinky, laboratorně se stanovuje u každé šarže medu UMF® faktor (Unikátní Manuka Faktor) nebo KFactor™. Každá z metod hodnocení má své příznivce i kritiky, ale obě hodnocení jsou schválené vládními novozélandskými úřady. Označení UMF® následované číslem vyjadřuje intenzitu UMF® aktivity v příslušné šarži. Tedy čím vyšší hodnota, tím je vyšší antibakteriální pro-imunitní aktivita. KFactor™ je relativně nový systém založený na měření několika základních ("Key") faktorů. Využívá technologiii nukleární magnetické rezonance, pomocí které se měří četnost zrníček pylu Manuka v medu. V medu s KFaktorem 12 je 65 % zrníček pylu z keře Manuka, KFaktor 16 zaručuje 75 % takových zrníček a nejkvalitnější med s KFaktorem 22 obsahuje 90 % manukových zrníček.
Kde Manukový med objednat?
Manukový med je už po mnoho let velmi žádaný v mnoha zemích světa, zejména USA, na Dálném východě a v západoevropských zemích. Celosvětová poptávka po pravém manuka medu neustále roste a převyšuje nabídku, což je důvod pro rostoucí ceny tohoto produktu. Českým zákazníkům představuje Manukový med na svých webových stránkách společnost Prolife s.r.o. Zde si lze med také zakoupit. Pro zachování rozumných cen tato rodinná firma navázala přímý kontakt s novozélandským producentem Manukových prémiových, laboratorně testovaných a certifikovaných manukových medů Haddrells of Cambridge, viz www.haddrells.co.nz. Ačkoliv je cena vyšší oproti běžnému medu, vyšší účinky a prověřená kvalita tuto cenu vykompenzují, což potvrzuje většina těch (tenista Djokovič, rocker Ozzy Osbourne a další), kteří manukový med vyzkoušeli.