Vitamín E v potravinách
Vitamín E je významný antioxidant, který chrání lidské tělo před škodlivými volnými radikály, a pomáhá tak předcházet rakovinnému bujení. Vitamín E je rovněž důležitý pro správné fungování našeho imunitního systému.
Význam éčka pro zdraví
Vitamín E neboli tokoferol je důležitý vitamín, který chrání naše tělo před vznikem celé řady závažných onemocnění. Konzumace potravin bohatých na vitamín E pomáhá předcházet rakovině, Alzheimerově chorobě a náhlým příhodám mozkovým. Éčko působí preventivně také proti šedému zákalu a zpomaluje proces stárnutí. Kromě toho odstraňuje únavu a je důležité pro správné fungování imunitního systému. Právě vlivem nedostatku vitamínu E v těle dochází ke snížení obranyschopnosti. Jeho dlouhodobý nedostatek může vést k poruchám plodnosti.
Pozor na předávkování
Žádoucí není ani nadměrná konzumace tohoto vitamínu. Předávkování vitamínem E má obvykle za následek zhoršené vstřebávání vitamínu K, což může v delším časovém horizontu vést k poruchám srážlivosti krve, silnému menstruačnímu krvácení, odvápňování kostí a osteoporóze. Předávkování vitamínem E z potravin však nehrozí, k tomu může dojít pouze vlivem nadměrné a dlouhodobé konzumace doplňků stravy.
Vitamín E v potravinách
Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sojových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Éčko dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.