Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Vitamín B v potravinách, víte, kdy nám chybí?

Vitamín B je zkrácené označení pro celou skupinu vitamínů. Těmi nejdůležitějšími jsou vitamíny B2, B5, B6, B9 a B12. Dlouhodobý deficit některého z vitamínů skupiny B má za následek nepříjemné zdravotní obtíže. Potraviny bohaté na vitamín B by proto neměly v našem jídelníčku chybět. Prozradíme Vám, které to jsou.

Foto: Pixmac.cz

Komplex vitamínů B

Vitamín B je komplex několika vitamínů, přičemž každý z nich má pro lidské tělo svůj nepostradatelný význam. Vitamín B2 přispívá ke správné činnosti štítné žlázy a trávicích enzymů, nedostatek vitamínu B2 může způsobovat zažívací obtíže, např. zácpu, a může se také projevovat častou únavou. Vitamín B5 podporuje růst vlasů a nehtů. Nedostatek vitamínu B5 tedy způsobuje sníženou kvalitu vlasů a lámavost nehtů. Vitamín B6 je nezbytný pro fungování imunitního systému a pozitivně ovlivňuje koncentraci a paměť. Jeho deficit se projevuje kožními obtížemi, jako jsou afty a koutky. Na dostatečný přísun vitamínu B9 by měly dbát především těhotné ženy, neboť tento vitamín je důležitý pro zdravý vývoj plodu a pomáhá předcházet vzniku vrozených vývojových vad. Vitamín B12 zajišťuje krvetvorbu a správné fungování nervové soustavy. Jeho nedostatečný přísun se může projevit anémií a nervozitou.

Aby béčko nechybělo

Pokud trpíte některými z výše uvedených obtíží, jako první pomoc doporučujeme koupit v lékárně B komplex, tablety s obsahem všech vitamínů skupiny B. V případě, že Vám schází pouze jedno z béček, například B9, není problém koupit pouze jednopruhový vitamín. Dlouhodobě byste však měli získávat vitamín B především ze stravy. A ve kterých potravinách se vitamín B ukrývá?

Vitamín B v potravinách

Vitamín B obsahuje široké spektrum potravin. Je to především droždí, pivovarské kvasnice, vejce, luštěniny, maso, celozrnné pečivo, müsli produkty a ořechy. Ze zeleniny najdeme nejvíce béčka v listové zelenině (zde je především vitamín B9 známý jako kyselina listová), bramborách, květáku a cibuli. Mezi další zdroje vitamínu B patří banány, červená řepa, ředkvičky, mořské řasy, tofu a pivo. 



Čtěte na Medicínu:

Dřevo má příznivý vliv na naše zdraví

Očistou těla k uzdravení