Nejsou fazole jako fazole
V jakém stavu jsou fazole jedovaté?
Fazole patří mezi luštěniny a jejich plody jsou lusky. V kuchyni používáme buď fazolová semena nebo přímo celé fazolové lusky. Jedná se o různé odrůdy fazolí. Vařit z fazolí je estetickou radostí, neboť fazole existují v mnoha barevných variacích. A to jak semena, tak lusky. Tam, kde používáme lusky, můžeme pokrm zpestřit právě kombinací více druhů luskových fazolí – zelených, žlutých i tmavě fialových. Stejně tak semena fazolí, která jsou nejen bílá, hnědá, ale také různě žíhaná a různě velká, mohou udělat na stole svou pestrostí velmi dobrou službu. V současné době se existuje více než 500 druhů fazolí.
Fazole jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a navíc neobsahují téměř žádný tuk. Jsou vynikající zdroj živočišných bílkovin a obsahují také draslík ani vápník, fosfor, hořčík, jód a železo, či kyselina listová, niacin i provitamín A.
Negativem fazolí je obsah oligosacharidů, které jsou pro lidský organismus nestravitelné a rozkládají se až v tlustém střevě, čímž způsobují plynatost. Můžeme tomu však předejít tím, že vaříme fazole spolu s bylinkami, především majoránkou, tymiánem a saturejkou. V každém případě fazole před vařením alespoň dvanáct hodin namáčíme a v žádném případě nejíme fazole syrové ani nedovařené. Takové fazole jsou totiž jedovaté. Na rozdíl od například hrachu, který se v syrové podobě velmi hojně využívá k zahušťování, u fazolí toto není možné.