Co možná nevíte o dýni
Tykvovité rostliny se pěstují již velmi dlouho. V našich krajích byl dlouhou dobu znám meloun, ovšem dýně a jejich rozmach v kuchyni se dostal do popředí až v posledních dvaceti letech. Nejprve velmi rozšířenými kompoty na sto způsobů – dýně jako ananas, dýně jako broskev, dýně jako….. a v posledních deseti letech se začíná i v české kuchyni usídlovat s pravidelností dýně, jako surovina pro běžné vaření.
Nejčastější a nejžádanější dýní je dýně hokaido. Dýně s oranžovou nebo zelenou kůrou a právě polévka z dýně hokaido částečně rozhýbala používání dýní v běžné kuchyni. Dýně hokaido je přitom, oproti jiným dýním, dýně poměrně moučná. Je veliké množství jiných dýní, které jsou pro jiné pokrmy, než je polévka, mnohem vhodnější. Patří mezi ně například máslová dýně, kabocha – což je zelená varianta dýně hokaido a pro mě zásadní a velmi chutná dýně – dýně papriková. Papriková dýně je drobná, váhou nedosahuje často ani třetinu váhy dýně hokaido. Tyto tři dýně jsou vynikající na grilování, restování, pečení.
Dýně obsahuje na zeleninu poměrně zásadní obsah rostlinných bílkovin a obsahuje hodně vody a hodně vlákniny. Ovšem pozor – dýně je také poměrně nadýmavou potravinou. Proto velký pozor pro kojící matky.