Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Přírodní šťávy jako doplněk stravy

Zdroj foto: pixabay.com

Už jste některou z nich ochutnali? Stoprocentní přírodní šťávy vás překvapí výraznou chutí. Mohou být kyselé i natrpklé. Výhodou šťáv je vysoká koncentrace účinných látek, tyto látky z rostlin posilují imunitu a fungují jako přírodní antioxidant.

Při výběru léčivé šťávy si ověřte, zda se jedná skutečně o stoprocentní přírodní šťávu z ekologického zemědělství. Vyzkoušet můžete například šťávy značky DR GAJA, které neobsahují žádné konzervační látky a jsou stoprocentními šťávami, které byly získány z ovoce, nikoli z koncentrátu.

Přírodní šťávy DR GAJA

Šťáva by měla být pasterizována co nejšetrněji, například u přírodní šťávy ALOE VERA DR GAJA probíhá pasterizace metodou HTST (high-temperature short-time). Jedná se o tepelné opracování šťávy při vysoké teplotě (85°C) v krátkém čase (15 sekund). Tento způsob tepelné úpravy potravin umožňuje zachovat nutriční hodnoty šťávy.

ACAI BERRY

Šťáva se vyrábí z bobulovitých plodů palmy, která roste v Amazonských lesích (nejčastěji v Brazílii). Plody jsou příbuzné naším borůvkám, kterým se nápadně podobají, jak velikostí, tak i tvarem a barvou. Acai Berry patří k největším antioxidantům na světě.

Jaké jsou účinky přírodní šťávy ACAI BERRY?

Je výbornou prevencí proti rakovině. Posiluje imunitu, dodává energii a snižuje stres. Podporuje fungování svalů a růst svalové hmoty. Zlepšuje funkce trávicí soustavy, funguje jako spalovač tuků – snižuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, chrání oběhovou soustavu a snižuje cholesterol.

NONI

Šťáva se získává ze světle zelených plodů stromu moruše indické (Morinda citrifolia). Strom dorůstá výšky až 5m. Tato rostlina roste v nedotčené přírodě na Ostrovech Samoa. Noni má neuvěřitelné množství pozitivních účinků na organismus. A proto se o ní říkalo, že byla „aspirinem středověku” a v současnosti se o ní hovoří jako o „stromu života”.

Noni

Zdroj foto: freeimages.com

Jaké jsou účinky přírodní šťávy NONI?

Přírodní šťáva NONI působí jako antioxidant a má protinádorové účinky. Posiluje imunitu, zlepšuje paměť, snižuje hladinu cukru v krvi, chrání před infarktem a mozkovými příhodami, posiluje klouby (proto je vhodná i pro sportovce při větší zátěži kloubů), omlazuje celé tělo včetně pokožky (léčí akné i ekzémy), zlepšuje kvalitu vlasů, které vyživuje a posiluje.

ALOE VERA

Šťáva se získává z rostliny Aloe Vera, kterou asi všichni dobře znáte, protože se již rozšířila do celé Evropy. V přírodě dosahuje výšky 60-90 cm. Dříve rostla pouze v povodí Nilu, v Arábii, na Kanárských ostrovech a v Somálsku. Přesné určení původu není jasné. Jedná se o sukulentní, tučnolistou rostlinu, která má masité, na okrajích často různě trnitě zubaté listy.

Aloe Vera

Zdroj foto: freeimages.com

Jaké jsou účinky přírodní šťávy ALOE VERA?

Zvyšuje imunitu, působí proti únavě, pozitivně ovlivňuje činnost trávicí soustavy (žaludek, střeva a trávení) napomáhá v léčbě jater, potravinových alergií a pročišťuje celé tělo, vyrovnává hladinu cukru v krvi a zlepšuje stav pokožky (včetně akné).

GOJI

Šťáva se vyrábí z plodů Kustovnice čínské (Lycium chinense). Goji roste v oblasti vnitřního Mongolska Tibetu, v provincii Qinghai. Je to keř, který roste podobně jako vinná réva, a dorůstá až do výše asi 15ti stop. Plody jsou červené a sušené bobule mají velikost asi jako plody šípku. O Goji se říká, že je „elixírem mládí“ a ve starověké Číně v dřívějších dobách sloužila dokonce i jako platidlo. Na výrobu 500ml šťávy Goji je třeba použít cca 6kg čerstvých plodů a výsledná šťáva má sílu vitamínu C asi jako 900 jablek. 

Kustovnice čínská

Zdroj foto: freeimages.com

Jaké jsou účinky přírodní šťávy GOJI?

Posiluje imunitu a funguje jako antioxidant, má výborné protinádorové účinky. Harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje krvetvorbu, snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost nervové soustavy i zrak, zbavuje nespavosti a bolestí hlavy, podporuje sexuální funkce, podporuje léčbu astma i alergie a zlepšuje stav pleti.

Proč šťáva a ne sušené plody?

Střevní sliznice je schopna vstřebat několikanásobně vyšší množství látek oproti sušeným plodům. Při konzumace většího množství sušených plodů navíc může dojít k podráždění žaludku.

Pozor na doporučené dávkování!

Stoprocentní šťávy nejsou zrovna nejlevnější, ale uvědomte si, že fungují namísto několika léků a jsou perfektní prevencí proti řadě onemocnění. Značka DR GAJA snížila ceny šťáv na velice přijatelné ceny. Důležitý je také fakt, že šťávu „nepijete“, ale konzumujete ji jako lék při doporučeném dávkování. Nespotřebujete jí tedy tolik. Denní dávka se nesmí překročit a musí být uvedena u produktu, který si vyberete. Tak například u stoprocentní šťávy NONI – DR GAJA je doporučené dávkování 2x30ml (asi 2 polévkové lžíce současně na jeden den) Šťávy konzumujte každé ráno nalačno, nejlépe 30 min. před jídlem, pokud není uvedeno jinak.

Přírodní šťávy mnoha druhů jsou dostupné zde.



Čtěte na Medicínu:

Babské rady na kašel

Chrupavka ze žraloka prospívá pohybovému ústrojí

Jahodová šťáva