Únava i ta jarní bývá mnohdy způsobena nedostatkem železa.
Zdroj foto: Profimedia
Stačí doplnit tu správnou formu železa a energie se rychle vrátí! Cítíte se po zimě neustále ospalé, jste pobledlé, máte kruhy pod očima, nemůžete se zbavit delší dobu nachlazení nebo máte prostě pocit „jarní únavy“ a oslabené imunity? Tyto příznaky jsou typické pro nedostatek železa, nemusí tak jít o tzv. jarní únavu, která díky sluníčku odezní, ale například o počínající chudokrevnost, která se výrazně projeví po zimě, kdy se většina z nás snaží hubnout a detoxikovat se a v rámci nevyvážené redukční diety tak více zařazujeme zeleninové saláty, jogurty a další potraviny, které železa obsahují relativně málo nebo vůbec. Potraviny, které jsou na obsah železa přirozeně bohaté (zejména játra a tzv. červená masa) se příliš často konzumovat nedoporučují.
Železo je pro člověka nepostradatelné především pro přenos kyslíku mezi tkáněmi. Aktuální množství v těle je u dospělé osoby cca 4 g železa, kdy je asi 2,5 g vázáno v krevním barvivu červených krvinek – hemoglobinu a asi jedna pětina je uložena, navázána na bílkovinu, především v játrech.
Nedostatkem železa jsou ohroženy především ženy z důvodu jeho zvýšené potřeby z důvodu menstruace, v průběhu těhotenství a po porodu. Zvýšeným rizikem nedostatku železa jsou také ohroženi kojenci, dospívající, dárci krve a vegetariáni nebo lidé absolvující přísné a nevyvážené diety. Nejpřirozenějším zdrojem železa v potravě je totiž „červené maso“ a vnitřnosti, jednoduše z toho důvodu, že obsahují železo vázané na hem (nebílkovinná část krevního barviva), které se nejsnáze vstřebává a proto jsme schopni takovýto zdroj efektivněji využít (nutriční specialisté však červená masa nedoporučují ve zvýšené míře konzumovat). Zdrojem hůře vstřebatelné formy železa mohou být některé druhy ovoce a zeleniny (luštěniny, červená řepa, zelí, ořechy, broskve, meruňky, švestky, borůvky a další) problémem u nich ale může být kvalita (chemické ošetřování, rychlené plodiny pro obchodní řetězce) a také následné tepelné zpracování. Čerstvé kysané zelí má zcela jinou nutriční hodnotu než zelí dušené na špeku s pečenou kachničkou a pěti knedlíky politými výpekem.
Proč tedy můžete trpět třeba i nezaviněným nedostatečným přísunem železa? Problémem železa je jeho vstřebávání, ať už ze zdravé a vyvážené stravy, tak i z doplňkových tablet. Železo se z potravy vstřebává pouze maximálně do 10 % z celkového příjmu železa. Stačí tedy dietní chyba a už si zaděláváte na problém (lidské tělo denně ztratí 1-2 mg železa). Problém nemusí vyřešit ani běžné doplňky stravy bohaté na obsah železa, protože u nich rovněž není vyřešeno vstřebávání. Navíc vysoké dávky sloučenin železa v tabletách (fumaran, glukonan, difosforečnan) mohou dráždit trávicí trakt a způsobovat nechutenství, průjmy, zácpy a celkovou nevolnost. Stačí se jen podívat do diskuzí serverů zabývajících se zdravotní problematikou. V případě nedostatku železa tak dříve nebo později začnete řešit problém, jakou formu železa užívat, aby byla dávka dostatečná a zároveň aby přípravek nedráždil trávicí trakt.
Pokud vám totiž lékař zjistí fyziologicky nízkou hladinu železa, která ohrožuje zdraví, bohužel už není řešením úprava jídelníčku, ale je nutná suplementace kvalitním doplňkem stravy.
Přicházíme však s řešením, kterým je zamezení kontaktu sloučenin železa se sliznicí trávicího traktu. Toho lze docílit pouze zásadní a revoluční inovativní formou železa, kterou je patentově chráněné železo LipoFer® obsažené v doplňku stravy NovoFerrin™. Tato unikátní forma železa je uzavřena do liposomálních mikrokapslí (chránících železo), které si můžete představit jako malé molekulární bubliny - trojské koně, které se dostanou bez dráždění trávicí soustavy až na místo určení. NovoFerrin™ obsahuje formu železa, po kterém vám nebude špatně a nebude způsobovat zácpy, protože nedráždí sliznici žaludku, je rezistentní vůči žaludečním kyselinám a efektivně se tak vstřebává až v tenkém střevě. Díky liposomální struktuře mikrokapslí, které jsou podobné buněčným membránám tak efektivněji proniká do buněk sliznic a díky této unikátní technologii je tak až 5x vyšší biologická dostupnost než u běžných forem železa. Vyřešte svůj problém s nedostatkem železa jednou provždy, začněte užívat přípravek NovoFerrin™ s kanadskou značkou kvality Barny´s.