Hýčkejme si naše srdíčko
Pro mnoho z nás je srdíčko prostě nějaký orgán v těle, o kterém víme, že bez něj žít nemůžeme, ale neuvědomujeme si jeho činnost a že i ono by mělo být terčem naší každodenní péče o naše zdraví. Lidské srdíčko začíná tlouct mezi 5. - 6. tým týdnem v prenatálním vývoji a až do konce našeho života se nezastaví. Jedná se o dutý orgán, vazivově - svalnatý orgán o velikosti pěsti. Hmotnost našeho srdíčka se pohybuje v průměru o 300gramech a za minutu dokáže přečerpat 6-8 litrů krve a udělá 70-75 tepů za 1 minutu.
Srdce může selhat z několika příčin, ucpáním koronárních tepen - infarkt myokardu, srdeční sval trpí nedostatkem kyslíku a neprokrvovaná tkáň může odumřít. Dalšími potížemi může být nepravidelnost - arytmie nebo náhlá zástava. Pokud chlopně v srdci nedomykají, zhoršuje se průtok krve v srdci a tím části, což se projeví zhoršenou schopností srdce čerpat krev.
Infarkt
příznaky: pálivé, plošné bolesti na hrudi, selhání srdce, při kterém člověk upadá do bezvědomí a může dojít k okamžité smrti.
Při dlouhodobém a postupném selhávání srdce člověk cítí dušnost, velmi rychle se unaví a není schopný zvládat běžnou minimální zátěž a často mu otékají nohy.
Zajímavostí je, že v srdeční svalovině se nachází tzv. převodní systém srdeční, což jsou buňky se schopností vytvářet elektrické signály, které pohánějí buňky myokardu k činnosti. Mluvíme tak o automatismu.
V tomto článku se ale nechci věnovat chorobám, ráda bych představila kroky k úspěšné prevenci srdečních chorob. Pouze prevence nám dokáže udržet zdraví.
Zde je několik kroků k udržení správné funkce:
- nekuřte
- zdravá životospráva
- dostatečný pohyb, alespoň 30 min denně
- jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny
- omezte solení na minimum a to na méně než 1 čajovou lžičku
- dodržujte pravidelné preventivní kontroly u lékaře
- pokud trpíte nadváhou, zhubněte
Potraviny pro zdravé srdce:
Mezi zdravé potraviny, které byste měli zařadit do svého jídelníčku patří:
- jablko nebo víno: obsahují rostlinnou látku quercetin, která má protizánětlivé účinky, v jablkách je dostatek vlákniny a vitamínů. Hlavně červené víno má pozitivní vliv na naše srdce, obsahuje polyfenoly, které chrání buňky před oxidačním stresem - k preventivnímu účelu se doporučuje max. 2dcl denně, tak pozor na to.
- oves: obsahuje vlákninu zvanou jako beta-glukan, redukuje celkový špatný cholesterol
- zdravé tuky: olivový olej zmírňuje riziko infarktu, snižuje špatný cholesterol. Mezi další zdravé oleje patří lněný, řepkový, rýžový. U olejů bychom měli věnovat pozornost jejich zpracování a zde platí, že lisované za studena jsou mnohem zdravější.
- omega 3 nenasycené mastné kyseliny: snižují množství tuku v krvi, užívání omega 3 je výbornou prevencí vzniku krevních sraženin a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Chrání před poruchami srdečního rytmu. Zabraňuje vzniku plaků na stěnách cév a snižuje riziko náhlého srdečního úmrtí. Nejbohatším zdrojem omega 3 je losos, treska, sardinka, tuňák, sleď.
- rajčata: obsahují lykopen, který srdce chrání. Za zmínku určitě stojí, že ho najdeme více v kečupu, než v samotných rajčatech.
- mandle, pšeničné klíčky, mák, sója, lněná, slunečnicová, sezamová semínka
- vitamíny:
vitamín E - odbourává špatný cholesterol a zvyšuje dobrý cholesterol, podporuje cirkulaci krve, koenzym Q10 - dodává buňkám energii a neutralizuje volné radikály. Patří mezi nejsilnější antioxidanty.
Lecithin - rozpouští nebezpečný cholesterol, účinně pomáhá v boji proti kornatění tepen, je obsažen v játrech, žloutcích, některých mléčných výrobcích, sójových bobech, kvasnicích a obilných klíčcích.
Kyselina listová - udržuje nízkou hladinu homocysteinu
Hořčík - Snižuje krevní tlak, bojuje proti srdeční arytmii a umožňuje rozšiřování tepen, nedostatek způsobuje bušení srdce a zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob
- bylinky:
Česnek kuchyňský – především díky látce allicinu, které obsahuje hojné množství, působí česnek příznivě na srdce a cévy. Snižuje krevní tlak a vhodně upravuje poměr mezi HDL a LDL cholesterolem.
Jmelí bílé – působí na celý krevní oběh. V lékárnách je možné vybírat ze širokého sortimentu čajů, za léčivým účinkem jmelí rozhodně nemusíte šplhat po výškách. Pro výrobu léčivých čajů se užívají jen zelené části této rostliny, bílé kuličky jsou jedovaté!
Hloh obecný – užívá se při nízké výkonnosti, dušnosti nebo poruchách srdečního rytmu při tělesné zátěži, snižuje vysoký krevní tlak.
Srdečník obecný - léčí srdeční problémy, snižuje krevní tlak, ulevuje od srdeční slabosti, tiší bolest srdce a pomáhá při léčbě angíny pectoris, prodlužuje dobu plnění srdečních dutin krví, má zklidňující schopnost, působí blahodárně na nervovou soustavu, používá se při srdeční neuróze, bolestech hlavy, nervozitě, úzkosti, dále při klimakterických potížích, pomáhá při onemocnění štítné žlázy a působí proti zbytňování prostaty.
Michaela Baumanová
Zdroje foto: Pixmac.cz, ISIFA