Proč pálí žáha
Příčiny pálení žáhy
Pálení žáhy občas trápí takřka každého z nás. Příčinou pálení žáhy jsou žaludeční šťávy, které se vracejí ze žaludku zpět do jícnu. Konzumace některých pochutin, například červeného vína, černé kávy, solených ořechů, ostrých a tučných jídel má za následek zvýšenou produkci žaludečních šťáv, což může pálení žáhy vyvolat. V tomto případě je nejlepší prevencí, vyvarovat se konzumace pochutin, které pálení žáhy způsobují.
Kdy jít k lékaři
Některé z nás však trápí pálení žáhy takřka po každém jídle. V tomto případě bývá na vině nadměrná produkce žaludečních kyselin, která je často spojena s nadváhou, anebo oslabení svěrače jícnu. Tuto diagnózu však musí stanovit lékař. Pokud tedy trpíte častým pálením žáhy, měli byste lékaře určitě navštívit. Občasné pálení žáhy lze řešit podáváním léků proti pálení žáhy.
Pálení žáhy v těhotenství
Pálení žáhy hodně trápí ženy v těhotenství, což je nejčastěji způsobeno zvětšenou dělohou, která tlačí žaludek směrem nahoru, a tlačí tak jeho obsah zpět do jícnu. Další příčinou pálení žáhy v těhotenství jsou hormonální změny, které způsobují uvolnění svěrače jícnu. Pokud žena netrpěla pálením žáhy před otěhotněním, potíže po porodu samy rychle odezní.