Jedna z nejzdravějších potravin světa - AVOKÁDO
Zdroj foto: pixabay.com
Ne nadarmo patří avokádo mezi nejzdravější potraviny světa a řadí se mezi takzvané superpotraviny. V avokádu je totiž obsaženo tolik prospěšných látek, že hravě nahradí multivitamíny a doplňky stravy přírodní cestou.
Avokádo se v dnešní kuchyni vyskytuje čím dál tím častěji. Mnozí už objevili jeho blahodárné účinky na naše tělo. Málokdo ale ví, co vše obsahuje a proč je pro náš organismus tolik prospěšné. Avokádo se řadí mezi ovoce a je plodem hruškovce přelahodného. Jak už sděluje i název stromu, jeho chuť je velmi jemná, specifická a přesto neutrální. Na jednom hruškovci může vyrůst až 500 plodů, v průměru se však z jednoho stromu sklidí okolo 120 kusů. Největší produkce avokáda je v Chile, Indonésii, Dominikánské republice a samozřejmě Mexiku.
Avokádo obsahuje přes 60% mononenasycených kyselin, zhruba 15% nasycených mastných kyselin a pouze 10% polynenasycených mastných kyselin. Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi cenné a tím, že jich avokádo obsahuje více než 3/4, tvoří ideální poměr. Ve výsledku je tedy avokádo skvělou volbou, co se týče zdravých tuků.
Jeho nutriční hodnota je opravdu skvělá. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů. Největší podíl tvoří vitamín K, a to okolo 35%. Velmi prospěšný vitamín B9, jehož je v avokádu 30%. Dále pak obsahuje také vitamín C, B5, B6 a E. Je také bohaté na draslík, hořčík a mangan.
Velmi důležitý je také vysoký obsah vlákniny, který tvoří až 30% denní dávky. Nesmíme zapomenout ani na přítomnost účinných antioxidantů, mezi něž patří například i karotenoidy. Díky přítomnosti tuků se všechny tyto účinné látky mnohem lépe vstřebávají.
Avokádo působí příznivě na sliznice a žaludek, pomáhá proti nervozitě, depresím a stresu, urychluje metabolismus, snižuje cholsterol, chrání před stárnutím a působí i proti rakovině. Napomáhá také při onemocnění jater, ledvin a močových cest.
Náš tip: Zralé avokádo musí na pohmat povolit několik milimetrů. Pokud je hořké, není zralé.
Avokádo se dá skvěle využít při přípravě omáček, pomazánek, dipů i sladkých dezertů. Jak si uvařit skvělé menu z avokáda, se můžete podívat v online pořadu CHUTNÁ TO! s Pavlem Cejnarem a blogerkou Smooth Cooking.