Jablečná šťáva
Zdroj foto: SXC.hu
Jablka mají na lidský organismus blahodárný vliv. Dodávají mu celou řadu důležitých vitamínů a minerálů a dalších cenných látek. Z nich připravená, čerstvě vylisovaná šťáva je pak učiněným elixírem zdraví. Co přesně obsahuje, jak nám prospívá a jak si ji doma připravit, se dočtete v tomto dílu našeho seriálu o šťávách.
Co obsahují jablka
Jablka u nás patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější druh ovoce. Obsahují vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálů pak zejména draslík, vápník, hořčík, mangan a jód. Dále jsou výborným zdrojem vlákniny, ovocných kyselin a antioxidantů.
Zdroj foto: Sxc.hu
Účinky na zdraví
Jablečná šťáva příznivě ovlivňuje především naši trávicí soustavu: povzbuzuje činnost střev, pomáhá předcházet zácpě stejně dobře, jako léčí průjmová onemocnění, a účinně detoxikuje organismus. Její pití rovněž prospívá našemu srdci, normalizuje hladinu cholesterolu, podporuje krvetvorbu a působí preventivně proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů jablečná šťáva také posiluje imunitu. Dále je podpůrným prostředkem při léčbě celé řady různých onemocnění, běžnou chřipkou či angínou počínaje a onemocněním močového měchýře a ledvin konče. Jablečná šťáva rovněž zlepšuje stav onemocnění jater. Kromě toho je osvědčeným prostředkem při léčbě revmatismu, ledvinovým kamenům a nechutenství.
Pro diabetiky je důležitou informací, že jablečná šťáva také stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Účinky na krásu
Čerstvě vylisovaná jablečná šťáva neježe uzdravuje, ale také zkrášluje. Velmi příznivě ovlivňuje stav pleti a má také omlazovací schopnost. Její pití rovněž prospívá vlasům a štíhlé postavě, protože má vynikající schopnost likvidovat tukové buňky.
Zdroj foto: Sxc.hu
Recept na domácí šťávu
Jablečnou šťávu připravíte podle následujícího receptu. Na sklenici čerstvě vylisované šťávy potřebujete 4 středně velká jablka, která omyjete, nakrájíte na kousky a vložíte do odšťaňovače. Vylisovanou šťávu ihned spotřebujte, skladováním přichází o velkou část svého cenného obsahu. Šťávu můžete dochutit špetkou skořice a lístky čerstvé máty. U velmi sladkých druhů jablek můžete přidat pár kapek citronové šťávy, u kyselejších jablíček naopak lžičku medu. Nikdy však nepoužívejte k doslazování cukr, který ničí vitamíny.
Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.