Chřest jako prevence vzniku nádorů
Zdroj foto: pixabay.com
Chřest je oblíbený nejen pro svou úžasnou, specifickou chuť a široké využití v kuchyni, ale také díky svým účinkům na naše zdraví. Věděli jste například, že je přírodním afrodiziakem a může být prevencí proti vzniku nádorů?
Chřestu, nebo také Asparagu, je známo až 300 druhů. V Česku ale roste volně pouze jeden druh a to chřest lékařský. V supermarketech je k dostání, zelený, bílý a někdy dokonce i fialový. Nejvíce se ovšem používá zelený, který se nemusí loupat a je nejbohatší na vitamín C.
Používal se již v kuchyni starého Egypta a svou oblíbenost si zachoval až do současnosti. Přidává se do pokrmů nebo se podává jako příloha k masu a rybám. Asi nejznámější je varianta se šunkou a holandskou omáčkou. U chřestu je velmi důležité, aby byl čerstvý. Doporučuje se konzumovat hned v den sběru a nejlépe se uchovává v chladu ve studené vodě, kde si zachová čerstvost.
Zdroj foto: pixabay.com
Chřest prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku a má příznivý vliv na funkci srdce a krevní oběh. Dokonce pomáhá ulevovat od bolesti zad a je prevencí proti vzniku nádorů. Je také přírodním afrodiziakem a je velmi lehce stravitelný. Chřest je bohatý na vlákninu, obsahuje vitamíny C, B, A, E a K, hořčík, vápník, železo a selen.
Aby si chřest zachoval všechny prospěšné látky, je dobré blanšírování. Tedy uvařit ho ve slané vodě několik minut a poté prudce zchladit. Jak na to? Podívejte se, jak chřest blanšíruje food blogerka Cat and Cook v pořadu CHUTNÁ TO?!, kde z něj připravuje vynikající italské risotto.